Akce

Článek o kuřecím mase

 

Něco o kuřecím mase (převzato z ronnie.cz)

 

Kuřecí maso, zvláště pak prsní svalovina, je díky svým nutričním hodnotám oblíbenou součástí jídelníčku aktivních sportovců i zastánců zdravé výživy. A není divu. Toto bílé maso je totiž vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů, neobsahuje příliš velké množství tuku, je lehce stravitelné a navíc se dá připravit na obrovské množství způsobů, takže ani chuťové pohárky nezůstanou ochuzeny. Ovšem jako vše, tak i konzumace kuřecího masa má svá pro a proti.

Proč jíst kuřecí maso

·  Je výborným zdrojem proteinů, které jsou nezbytné jak pro podporu a nárůst svalové hmoty, tak pro regeneraci.

·  Díky nízkému obsahu tuku se dobře hodí pro redukční diety.

·  Obsahuje niacin, jeden z vitamínů skupiny B, který ovlivňuje uvolňování energie ze sacharidů a podílí se na řízení hladiny krevního cukru, niacinu se také připisuje schopnost snižovat riziko vzniku rakoviny.

·  Zajišťuje příjem selenu, který chrání tělo při stresu, zvyšuje účinnost imunitního systému a je prevencí proti vzniku rakovinného bujení.

·  Obsahuje vitamín B6, který společně s niacinem ovlivňuje energetický metabolismus.

·  Je zdrojem fosforu, který udržuje zdravé zuby a kosti a má protizánětlivé účinky.

 

Nutriční hodnoty kuřecích prsou

Parametr

Na 100 g

DDD
(100 g)

Parametr

Na 100 g

DDD
(100 g)

Energie

461 kJ (101 kcal)

5 %

Vitamíny

   

ze sacharidů

0,8 kJ (0,2 kcal)

 

vitamín A

21,0 IU

0 %

z tuků

46,9 kJ (11,2 kcal)

 

vitamín C

1,2 mg

2 %

z proteinů

413 kJ (98,6 kcal)

 

vitamín D

-

-

Bílkoviny a aminokyseliny

vitamín E

0,1 mg

1 %

bílkoviny

23,1 g

46 %

vitamín K

0,2 mcg

0 %

Sacharidy

   

thiamin

0,1 mg

5 %

sacharidy celkem

0,0 g

0 %

riboflavin

0,1 mg

5 %

vláknina

0,0 g

 

niacin

11,2 mg

56 %

Tuky a mastné kyseliny

vitamín B6

0,5 mg

27 %

celkové množství tuků

1,2 g

2 %

vitamín B12

0,4 mcg

6 %

nasycené tuky

0,3 g

2 %

pantothenová kyselina

0,8 mg

8 %

mononasycené tuky

0,3 g

 

cholin

73,4 mg

 

polynasycené tuky

0,3 g

 

betain

9,5 mg

 

omega-3

40 mg

 

Ostatní

   

omega-6

170 mg

 

cholesterol

58,0 mg

 
     

voda

74,8 g

 

Minerály

         

vápník

11,0 mg

1 %

draslík

255 mg

75 %

železo

0,7 mg

4 %

sodík

65,0 mg

3 %

hořčík

28,0 mg

7 %

zinek

0,8 mg

5 %

fosfor

196 mg

20 %

selen

17,8 mcg

25 %

 

 

Srovnání nutričních hodnot jednotlivých částí kuřete

Část kuřete

Energetická hodnota 100 g)

Bílkoviny

Tuky

Cholesterol

kuřecí prsa (bez kůže)

461 kJ (101 kcal)

23,1 g

1,2 g

58,0 mg

kuřecí stehna (s kůží)

783 kJ (187 kcal)

18,2 g

12,1 g

83,0 mg

kuřecí křídla (s kůží)

929 kJ (222 kcal)

18,3 g

16,0 g

77,0 mg

kuřecí játra

484 kJ (116 kcal)

16,9 g

4,8 g

345 mg


Negativa konzumace kuřecího masa

·  Má vysoký obsah cholesterolu (v tomto ohledu si nestojí kuřecí maso nikterak lépe než jiné druhy mas, pro srovnání uvádím: 100 g kuřecích prsou bez kůže obsahuje asi 58 mg cholesterolu na 100 g, libová hovězí svíčková cca 45 mg na 100 g, libová vepřová panenka kolem 48 mg a králík zhruba 57 mg na 100g).

·  Jak prokázaly mnohé studie, příliš častá konzumace (platí pro všechny druhy masa) může zvýšit riziko vzniku krevních sraženin a infarktu myokardu.

·  Nadbytečný příjem kuřecího masa a tedy i bílkovin vede k hromadění odpadních látek z metabolismu bílkovin a tím k přetěžování ledvin.

·  Kuřecí maso obsahuje puriny, z kterých vzniká kyselina močová, ta může vést ke vzniku dny nebo ledvinových kamenů.

·  Některé z přídatných látek, které se používají při zpracovávání kuřecího masa, mohou u citlivějších jedinců vyvolat alergické reakce či jiné zdravotní obtíže.

Zpět


Kalendář

<<Prosinec 2018>>
PoÚtStČtSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

SPONZOŘI

TRUE-DESIGN


FITNESS4U.cz


Net-Connect


Net-Connect


Najgebaur


Moje telka


Lipovka


BJ Style


Martin Smolinský